Yangın

Yapılar tasarlanırken bütünlük, sürdürülebilirlik, maliyet, estetik, güvenlik gibi birçok öge bir araya gelir. Yangın güvenliği tüm bunların kesişim noktasında yer alır. Bir yangın danışmanının tasarıma katılımı, yangın güvenliğini bir disiplin haline getirir. Gözle görünür bir konu haline gelen yangın mühendisliği tasarım sürelerini kısaltır.

Yangın güvenliği ile ilgili olası sorunları ortadan kaldıracak yöntemlerin erken aşamalarda önerilmesi, planlanması çıkabilecek potansiyel değişikliklerin ve bunun doğal sonucu olan maliyet artışının önüne geçer. Yangın mühendisliğini bünyesinde çözebilen ender multi-disipliner firmalardan biri olarak, ulusal ve uluslararası sertifika sahibi yangın danışmanlarımızla projelere yerel ve uluslararası standart ve yönetmeliklere uygun çözümler geliştiriyor, yapılarda yangınla ilgili riskleri belirleyip azaltmanın yollarını arayarak, binaları yangının yıkıcı etkisinden koruyoruz.

Yeni Yapı: Tasarım Süreci Yangın Danışmanlığı

Bir mühendislik, mimarlık ve inşaat şirketi olarak multi-disiplinerlik avantajımızı yangın danışmanlarımızla pekiştiriyoruz.  Binaların yangından korunmasını yönetmelikler, ulusal standartlar,  gerekmesi ya da talep edilmesi halinde uluslararası standartlar (EN, NFPA, VdS, FM Veri Listesi, BSI vb.) çerçevesinde ele alıyoruz.

Yangın danışmanlarımız projelerde stratejik kararlar alır ve kontrol ederler:

  1. Aktif ve pasif yangından korunma önlemlerinin belirlenmesi,
  2. Yapısal yangın güvenlik önlemlerinin belirlenmesi ve tasarımın kontrol edilmesi,
  3. Yönetmelik ve standartlara göre ihtiyaç duyulan sistem gereksinimlerinin belirlenmesi ve yapılan tasarımların kontrol edilmesi

Tasarım süreci ise aşağıdaki başlıkları kapsar:

  1. Otomatik ya da manuel yangın söndürme sistemlerinin, (sprinkler, çevre hidrant, su ya da köpük monitörü, yangın dolabı, gazlı söndürme, su sisi, ıslak ya da kuru kimyasal söndürme, köpüklü söndürme sistemleri vb.)
  2. Duman tahliye ve kontrol sistemleri,
  3. Acil durum yönlendirme ve aydınlatma sistemleri,
  4. Yangın algılama ve ihbar sistemleri,
  5. Acil durum anons sistemleri,
  6. İtfaiye proje onay sürecinin işverenle birlikte takibi, gerekebilecek düzeltme ve düzenlemelerin yapılmasının sağlanması ve proje onayının alınması

Ayrıca üçüncü kişilerce tasarlanmış projeleri gözden geçirerek yönetmelik, standart ve tasarım kriterlerine uygunluklarına bakıyor, tavsiyeler ve çözüm önerileri içeren raporlar da hazırlıyoruz.

Yangın tahliyesinin nasıl olacağını tasarlıyor ve geliştiriyor, raporluyoruz.

Yeni Yapı: Uygulama Süreci Yangın Danışmanlığı

Tasarladığımız projelerin uygulanması evresinde verdiğimiz hizmetler:

  1. Malzeme ve ekipman onayları
  2. Yangın korunum sistemlerine ait elektromekanik imalatların tasarıma, şartnamelere standartlara ve mevzuata uygunluğunun kontrol edilmesi
  3. Değişiklik önerilerine bağlı değiştirmelere uygunluk verilmesi
  4. Test ve devreye alma sürecinde kontrolörlük

Mevcut Yapı Yangın Danışmanlığı

Mevcut yapıların mimarisi ile mekanik ve elektrik yangın tesisatlarının as-built projeler üzerinden kontrol edilmesini sağlıyor ve değerlendirme raporu hazırlıyoruz. Rapor; mevcut duruma dair görüşümüzü, Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’ne ve atıfta bulunduğu ulusal ya da uluslararası standartlar ve gerekleri ile bu zorunluluklara göre mevcut yapıda gidilecek değişiklikleri kapsar.

Yangın Senaryoları ve Etki-Tepki Matrisi Danışmanlığı

Yangın ve can güvenliğini etkileyen sistem ve elemanların yangın sırasındaki davranış biçimlerinin ve bunların toplu işleyiş esaslarının anlatıldığı “Yangın Senaryo Metinleri” ile yangın sırasında sistem, cihaz, ekipman bazında ve toplu işleyişlerin gösterildiği “Etki Tepki Matrisleri”ni hazırlıyoruz. Ayrıca yangın senaryosu testlerini sahada tatbik ediyor ve sonuçlarını da raporluyoruz.